محل تبلیغات شما

مارجری تیلور, روان شناسِ رشد, درکِ ما را از همراهان خیالی زیرورو می کند

مارجری تیلور، روان شناس رشد به یاد ما می آورَد که در اواخر دهۀ ۱۹۹۰ با زنی دام پزشک به نام الفی ولفی آشنا شده بود. همسر الفی، سمی نام داشت. آن ها چند سگ و گربه داشتند. همه چیز در دنیای الفی تماماً رنگارنگ۱ بود: موها، پوست، وسایل خانه، روتختی ها، همه چیز. قد بسیار کوتاهی هم داشت.

 

الفی ولفی، حاصلِ خیال دختری چهارساله بود.

 

این بچه را برای ملاقات تیلور در آزمایشگاه خیال در دانشگاه اورگن آوردند. در آنجا تیلور رابطۀ میان همراهان خیالی و رشد اجتماعی و شناختی کودک به سمت بلوغ را بررسی می کند. پژوهش های او دیدگاه های منفی موجود دربارۀ دوستان خیالی را تغییر داده و رویکرد محققان به مطالعۀ خیال را متحول کرده است.

دوست خیالی

الفی ولفی یکی از دوستانی خیالیِ بسیار به یادماندنی در پژوهش های تیلور است. او به یاد می آورد که خیلی با جزئیات و سازمان یافته بود. همراهان خیالی و دنیاهایی که در آن زندگی می کنند، گاه خیلی با جزئیات می شوند».

 

به گفتۀ تیلور و همراهانش در حوزۀ پژوهش خیال، همراه خیالیْ دوستی است که کودکْ او را خلق می کند، مرتب دربارۀ آن حرف می زند و با او تعامل دارد. در طی حدود سی سال تیلور دربارۀ دوستانی خیالی شنیده است که می توانند پرواز کنند، در ماه زندگی کنند، نامرئی شوند، آتش پرت کنند یا به شکل فضایی ها، خزندگان یا حتی اشیای واقعی، مثل حیوانات عروسکی درآیند.

 

تیلور می گوید: هرگاه از بچه ای می پرسید که آیا دوست خیالی دارد و پاسخ مثبت می دهد، باید خودتان را آماده کنید که نخندید یا آن ها را سؤال پیچ نکنید؛ چون نمی دانید بعدش چیست. همیشه چیزهایی که بچه ها برایم تعریف می کنند، مرا سرگرم می کند.»

 

امبر، دخترِ تیلور برای اولین بار کنجکاویِ او را دربارۀ مفهوم همراهان خیالی برانگیخت. وقتی امبر سه سال داشت، شروع کرد به حرف زدن دربارۀ پسری به نام مایکل رُز. تیلور فکر می کرد که او یکی از بچه های مهدکودک امبر است؛ اما هیچ کدام از معلمانِ امبر نام مایکل رز را نشنیده بودند. وقتی دخترش بعداً گفت که انباری پر از زرافه دارد، تیلور قطعات این پازل را کنار یکدیگر چید: مایکل رز حاصل خیال امبر بود.

 

تیلور در اواخر دهۀ ۱۹۸۰، پس از حضور در یکی از سخنرانی های پل هریس، روان شناس دانشگاه هاروارد، مطالعۀ حرفه ای همراهان خیالی را آغاز کرد. هریس پژوهشی را توضیح داد که در آن، جعبه ای خالی به بچه ها داده و از آن ها خواسته بود خیال کنند که هیولایی داخل آن است. بعضی بچه ها بااینکه دیده بودند جعبه خالی است، باز هم می ترسیدند به آن نزدیک شوند. پژوهش هریس این سؤال را برای تیلور به وجود آورده بود که آیا بچه هایی که دوستان خیالی دارند، فکر می کنند رفیقان نامرئی شان واقعی اند؟

 

در سال ۱۹۹۹، تیلور کتابی مهم منتشر کرد به نام همراهان خیالی و کودکانی که آن ها را خلق می کنند۲. این اثر حاوی تمام چیزهایی بود که تا آن زمان دانشمندان دربارۀ تخیل کودکان دریافته بودند. داستان امبر و مایکل رز نیز در آن بود. روش تیلور در ارزیابی خیال و مصاحبه های ریزبینانه اش با کودکان و والدینشان نیز با جزئیات در این کتاب تشریح شده است. کودکان ممکن است همان لحظه دوستی خیالی دست وپا کنند. چنین چیزی همراهِ خیالی واقعی به شمار نمی آید. یا اینکه ممکن است ساعت ها با جزئیات دربارۀ دوستان خیالی شان صحبت کنند. به همین خاطر تیلور داستان های آن ها را از طریق والدینشان تأیید می کند.

 

تریسی گلیسن از کالج ولی ماساچوست که نقش دوستان خیالی در رشد روان شناختی و اجتماعی را بررسی می کند، زمانی با تیلور دیدار کرد که او در حال پایان دادن به کتاب خود بود. گلیسن دربارۀ این کتاب می گوید: به نظر من ]این کتاب[ به منزلۀ کتاب مقدسِ همراهان خیالی است.» گلیسن معتقد است که تیلور نقشی عمده در مقابله با تصاویر کلیشه ای ایفا کرده است که معمولاً به بچه هایی با دوستان خیالی نسبت می دهیم.

 

همراهان خیالی بسیار شایع تر از آن اند که مردم فکر می کنند. حدود دوسوم کودکان چنین همراهانی دارند و چنین پدیده ای معمولاً بین سه سالگی تا هشت سالگی اتفاق می افتد؛ البته نوجوانانی هم هستند که آن ها را از زمان کودکی حفظ می کنند یا در دوران نوجوانی خَلقشان می کنند.

 

به لحاظ تاریخی، بسیاری از پژوهشگران و والدین معتقد بوده اند که همراهان خیالی مضر یا بدند و نشانۀ کمبود اجتماعی، تسخیرشدن توسط شیاطین یا بیماری ذهنی محسوب می شوند؛ مثلاً اَنزْلی گیلپین، برجسته ترین روان شناس آزمایشگاه دانش درحال توسعه۳ در دانشگاه آلاباما، اخیراً شنیده بود که مادری فکر می کند ممکن است دخترش اسکیزوفرنی داشته باشد، اما معلوم شد که بچه فقط دوستی خیالی دارد.

 

گیلپین می گوید: قطعاً امروزه بسیاری از والدین وقتی می بینند بچه هایشان با کسی حرف می زنند که وجود ندارد، دچار واهمه می شوند.» او معتقد است کودکانی که متوجه این نگرانی می شوند، ممکن است از ترس، قبول نکنند که دوستی خیالی دارند.

 

اما مخفی کردن بعضی دوستان خیالی از والدین سخت است؛ چون به صورت بدذات، پرخاشگر یا سلطه جو پدیدار می شوند. کودکان گاهی تحت سلطۀ مخلوقِ خود درمی آیند. دوستان خیالیِ آن ها می توانند باعث شوند که کودکان چیزهایی بگویند و کارهایی بکنند که برایشان دردسر به وجود می آورد؛ مثلاً آن طور که تیلور به یاد می آورد، دختری که الفی ولفی را خلق کرده بود، او را یه جورایی مثل تروریستا» توصیف می کرد.

 

گیلپین توضیح می دهد: واقعاً به نظر می رسد این گونه روابط با دوستان خیالی از لحاظ احساسی بودن و استقلال، روابط با دیگر کودکان را تقلید می کنند.» او می گوید ویژگی دوستی های خیالی، ملغمه ای از احساسات مثبت و منفی است؛ همچون روابط سالم با هم سن وسالان در دنیای واقعی.

 

چیزی که شاید خلاف انتظار باشد، این است که پژوهش های تیلور و دیگران نشان داده است که باوجود پیچیدگی دوستی های خیالی و شباهتشان به روابط دنیای واقعی، کودکان متوجه می شوند که دوستان خیالی شان تلقین اند. به گفتۀ تیلور بسیاری از کودکان در مرحله ای از مصاحبه های پژوهشی می خواهند اطمینان حاصل کنند که شما گیج نشده اید. آن ها می گویند: 'می دونی؟ اون فقط یه دختر کوچولوی خیالیه.'»

 

تیلور در کتاب خود یادآور می شود که بنا به تصور عام، همراهان خیالی نشانۀ هوش برترند؛ اما شواهد برای وجود چنین رابطه ای قانع کننده نیست: درست نیست که همه بچه های باهوش همراهان خیالی خلق می کنند و البته فقط بچه های باهوش هم نیستند که آن ها را خلق می کنند.» او می افزاید: نداشتن دوست خیالی هیچ ربطی به توانایی فکری کودک ندارد.»

 

البته به گفتۀ تیلور، میان کودکان دارای همراهان خیالی و کودکان بدون آن ها، تفاوت های کوچک و معنادار آماری وجود دارد و این تفاوت ها معمولاً مثبت اند؛ مثلاً کودکانی که رفیقان خیالی دارند، معمولاً دایرۀ واژگانشان کمی گسترده تر است، کمتر خجالتی اند و خوب می توانند نظرات دیگران را درک کنند.

 

تیلور در طول تحقیقاتش متوجه شده است که کودکانی که قبل از دوران مدرسه، دوستان خیالی دارند، معمولاً تا جایی پیش می روند که نوعی دنیای خیالی کامل یا به عبارتی پارام۴ خلق می کنند. این دنیاها معمولاً دارای جزئیات بوده و جغرافی، سیستم های حمل ونقل، دولت ها و تعطیلات خود را دارند. تیلور در پژوهشی که ماه ژوئن سال قبل در ژورنال پژوهش های خلاقیت۵ منتشر شد، با چهار کودک دربارۀ پارام هایشان مصاحبه کرد و دریافت که این دنیاها، مکانی برای ابراز خلاقیت و همچنین سکویی برای بازی با دوستان و کاوش دنیای واقعی با آن هاست.

دوست خیالی

اخیراً تیمِ تیلور تحلیلی را به پایان برده اند که البته هنوز منتشر نشده است. این تحلیل نشان می دهد که هفده درصد از میان حدود دویست نفری که مورد بررسی قرار گرفته اند، پارام خلق کرده اند. هنوز مشخص نیست چه کسری از کودکانی که همراهان خیالی دارند، به سوی این دنیاهای پیچیده پیش می روند یا این دو چه ارتباط روان شناختی ای دارند؛ اما تیلور ابراز امید می کند که بررسی های آینده، اطلاعات بیشتری در این باره فراهم کند.

 

تیلور و یکی از دانشجویان فارغ التحصیلش به نام نیومی اگیار اخیراً بررسی کرده اند که آیا شخصیت های مجازی هم می توانند همان نوع همراهیِ شبیه به دوستانِ خیالی را فراهم کنند؟ به گفتۀ تیلور درک این مسئله مهم است؛ چون کودکان بیش ازپیش مشغول شخصیت های روی پرده و واقعیت مجازی اند».

 

در شمارۀ آوریل ۲۰۱۵ نشریۀ کاگنِتیو دِوِلوپمنت۶، این دو محقق حاصل بررسی های خود را منتشر کردند. آنان در این پژوهش، تعامل اجتماعی کودکان با یک سگ مجازی و یک سگ عروسکی را مقایسه کردند. آن ها دریافتند که کودکان، سگ مجازی را جالب و سرگرم کننده به شمار می آورند؛ اما دربارۀ سگ مخملی احساس مراقبت و دوستی می کنند. کودکان گاهی، اشیای غیرزنده را دوستان خیالی به شمار می آورند؛ اما به گفتۀ تیلور، بعضی محققان معتقدند که این اشیا، همراهان خیالیِ واقعی نیستند. نتایجْ این گونه القا می کند که کودکان در مقایسه با تکنولوژی، رابطه ای عمیق تر با اشیای ملموس برقرار می کنند؛ اما برای نتیجه گیری قاطع تر، پژوهش های بیشتری لازم است.

 

بسیاری از کودکان هر قدر هم که متمرکز بر دوستان خیالی شان باشند، با افزایش سن حتی فراموش می کنند که چنین دوستی داشته اند. این مسئله ممکن است طی دو سال از قطع رابطه با همراه خیالی اتفاق بیفتد. به گفتۀ تیلور این دوستان در دوران خود بسیار خاص و عزیز به نظر می رسند؛ اما وقتی بعدها با کودکی مصاحبه می کنیم، مشاهده می کنیم آن را پشت سر گذاشته اند. معمولاً والدین اند که خاطرۀ این دوستان را حفظ می کنند؛ مثلاً من خودم مایکل رز را به یاد دارم، اما دخترم، امبر یادش نیست».

 

اما باوجوداینکه افرادْ دوستان خیالی شان را فراموش می کنند، فرایند خلق آن ها و نحوۀ تعامل با آن ها ممکن است تأثیری طولانی مدت داشته باشد. به گفتۀ گلیسن خیال فقط چیزی سبک سرانه نیست که با بزرگ شدن، آن را کنار بگذارید». او معتقد است که توانایی کناره گرفتن از واقعیت و مشاهدۀ زمان ها و مکان هایی دیگر در ذهن، مهارتی است که حتی بزرگ سالان نیز به آن وابسته اند.

دوست خیالی

کودکان به خوبی، قدرت بی انتهای ذهن برای خیال پردازی را یادآور می شوند. تیلور می گوید: وقتی دربارۀ خیال کودکان پژوهش می کنید، برای خیالشان و چیزی که می توانند خلق کنند، احترامی بسیار عمیق قائل می شوید.»

مراقب انرژی خود باشید

چگونه کودکانمان را بدون داد و فریاد تربیت کنیم

سرمایه داری از منتقد احساسات, به مروج آن بدل شده است

خیالی ,تیلور ,های ,کودکان ,ها ,دوستان ,دوستان خیالی ,همراهان خیالی ,آن ها ,می کنند ,است که ,خیالی دارند، معمولاً ,دوستان خیالی دارند، ,دربارۀ دوستان خیالی

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها