در این مقاله می خواهیم با تعریف دوره افسردگی نوجوانان و خصوصیات آن آشنا شویم و در مورد اختلال افسردگی که در این دوره شایعه است، صحبت کنیم.
بهتر است ابتدا برای روشن شدن موضوع تعریفی از دوره نوجوانی ارائه دهیم و با برخی از ویژگی های این دوره آشنا شویم :
دوره نوجوانی بی شک یکی از پرماجراترین دوره های زندگی انسان به شمار می رود زیرا در این دوره دگرگونی های بی سابقه و سریعی رخ می دهد. این دگرگونی ها در زمینه های جسمانی ، شناختی ، هیجانی و اجتماعی است. در این دوره با اضافه شدن نقش های بزرگسالی و فعالیت های استرس زای زندگی ، تاثیراتی را در زندگی آنها می گذارد و ممکن است باعث ایجاد مشکلات رفتاری، شناختی و هیجانی برای نوجوانان شود. طبق مطالعات انجام شده حدود 10 % از دانش آموزان نوجوان ایرانی از برخی مشکلات روانشناختی از جمله اضطراب و افسردگی رنج می برند.
در دوره نوجوانی به دلیل تغییراتی که در فرد به وجود می آید، ممکن است با اضطراب و افسردگی همراه باشد، که از آن به عنوان افسردگی دوره نوجوانی یاد می کنند.
*نکته مهم این است که در این دوره نوجوانان به همراهی و همدلی والدین خود نیاز دارند، و والدین باید بتوانند رابطه درست و صمیمانه ایی را برقرار کرده تا ترس و نگرانی های فرزندانشان را به حداقل برسانند و اگر والدین توانایی برقراری ارتباط درست با فرزندان خود را نداشته باشند ، ممکن است فرزندشان به افسردگی دچار شود.
در ابتدا بهتر است تعریفی مختصر از افسردگی ارائه دهیم و سپس به افسردگی و نشانه های آن در دوران نوجوانی بپردازیم.
افسردگی چیست؟
در زبان روزمره افسردگی اشاره به یک حالت احساسی، واکنش به یک موقعیت و شیوه رفتار خاص به کار می رود. افسردگی اختلالی است در خلق که با درجات متفاوتی از غمگینی ، یاس، تنهایی و نا امیدی در مورد خویشتن مشخص می شود. افراد در زندگی گاه احساس نا امیدی با یاس را در دوره زمانی کوتاه تجربه می کنند که جز احساسات طبیعی انسانی است. زمانی این احساسات به عنوان افسردگی شناخته می شود که در بازه زمانی بلند مدت باشد و هم چنین اثرات منفی بر زندگی فرد بگذارد.
علائم و نشانه های افسردگی نوجوانان
برای تشخیص بهتر افسردگی در نوجوان لازم است به علائم زیر توجه کنیم.
نکته مهم این که با یک بار رخ دادن این علائم نمی توانیم برچسب افسرده را به فرزند خود بزنیم. بلکه باید این علائم در مدت زمانی طولانی به صورت پایدار قابل مشاهده باشد تا بتوانیم بگوییم که این نوجوان افسرده است.
*غم یا نا امیدی
*خشم و خصومت
*گریه های مکرر
*دوری از دوستان و خانواده
*عدم علاقه به انجام فعالیت
*تغییر در خواب و تغذیه
*بی قراری و اضطراب
*احساس بی ارزشی
*فقدان شور و انگیزه
*خستگی با فقدان انرژی
*عدم تمرکز
*افکار مرتبط با مرگ و خودکشی
درک افسردگی نوجوانان
گاه ممکن است حالات بد یا رفتارهای نامعمول را در نوجوانان مشاهده کنیم اما افسردگی چیزی متفاوت از این حالات است. افسردگی می تواند شخصیت یک نوجوان را از بین ببرد و احساس غم و اندوه و نا امیدی و خشم را در او فعال کند. افسردگی در نوجوانان بیشتر از آنچه فکر میکنیم، انفاق می افتد، اگرچه قابل درمان است. در این دوره نوجوانان به حمایت والدین، معلمان و مشاوران خود احتیاج دارند. اولین گام برای کمک به نوجوانان درک آنها و برقرای یک رابطه صمیمانه با آنها است.
اثرات منفی افسردگی نوجوانان
اثرات منفی افسردگی نوجوانان فقط به حال و هوای ناراحت کننده ختم نمی شود، بلکه در همه زمینه های زندگی فرد این اثرات قابل مشاهده است و باید با دیدن این نشانه ها و بررسی آن به نوجوانان کمک کنیم.
تعدادی از این عوامل را بررسی می کنیم:
*مشکلات در مدرسه: افسردگی باعث کاهش انرژی و تمرکز نوجوان می شود و ممکن است نوجوان علاقه خود را به حضور در مدرسه از دست دهد و باعث افت تحصیلی وی شود ، حتی دانش آموزی که در تحصیل موفق بوده است.
*فرار کردن: ممکن است نوجوان افسرده از خانه فرار کند یا در مورد آن صحبت کند. این نشانه ایی است برای درخواست کمک از سوی نوجوان و باید به آن توجه شود.
*سوء استعمال الکل و مواد مخدر: در دوران افسردگی گرایش به سمت مواد مخدر و الکل افزایش می یابد. که این کار نه تنها کمکی به وضع موجود نمی کند بلکه باعث بدتر شدن اوضاع نیز می شود. و والدین باید یه این مورد توجه ویژه ایی داشته باشند.
*اعتیاد به اینترنت: نوجوانان برای فرار از مشکلات خویش ممکن است زمان زیادی را پای کامپیوتر گذرانده که باعث تنهایی و انزوای بیشتر شده و ممکن است آن ها افسرده تر شوند.
*خشنونت: برخی از نوجوانان افسرده مخصوصا آن هایی که خود در محیط خشونت آمیز بوده اند، ممکن است به رفتار های خشونت آمیز روی بیاورند . این رفتار ممکن است در شدت های مختلف بروز دهد.
تفاوت بین افسردگی نوجوانان و بزرگسالان
مشکل افسردگی در نوجوانان با بزرگسالان تفاوت دارد و علائم مختلفی که بروز می دهد نیز متفاوت است.
خلق و خوی تحریک پذیر یا عصبانی : زمانی که نوجوان افسرده است ممکن است دارای خلق تحریک پذیر، خصمانه باشد.
دردهای غیرقابل توضیح: نوجوانان افسرده از بیماری جسمی شکایت دارد که زمانی که توسط پزشک معاینه می شود مورد خاصی را نشان نمی دهد . این دردها ممکن است حاکی از افسردگی باشد.
حساسیت بیش از حد نسبت به انتقاد: نوجوان افسرده گرفتار احساس بی ارزشی است و نسبت به انتقاد بسیار حساس است و واکنش نشان میدهد .
دوری گزینی از برخی مردم : نوجوان افسرده ممکن است کمتر از قبل معاشرتی باشد و یا فقط با تعداد محدودی از دوستان خود در ارتباط باشد. در این دوره ممکن است به ارتباط با گروه های خاصی گرایش پیدا کند که والدین باید به این موضوع بسیار توجه کرده. زیرا نوجوانان از دوستان خود بسیار تاثیر می گیرند.
روان درمانی و رفتار درمانی زمانی موثر است که والدین به این نتیجه برسند که مشکل فرزندشان حاد است و باید توسط متخصص پیگیری شود . این نوع درمان به نوجوان افسرده کمک می کند تا نگرش مثبت نسبت به رفتار و بهبود رفتار بین فردی داشته باشد. تکنیک های مراقبه و آرمیدگی نیز به روند درمان کمک می کند. مربی یا فردی که نوجوان با او احساس راحتی داشته مورد مناسبی است که نوجوان با او صحبت کند و احساسات خود را بروز دهد. از داروهای ضد افسردگی برای موارد حاد استفاده می شود.
افسردگی ,نوجوانان ,های ,نوجوان ,ممکن ,دوره ,ممکن است ,در این ,این دوره ,می شود ,نوجوان افسرده
درباره این سایت